| Reizen

Na 1 september 2018 worden nieuwe auto’s via het WLTP protocol getest op hun uitstoot, en niet meer via het NEDC protocol. Maar wat betekend dit voor de BPM die u betaald bij aankoop van een nieuwe auto?

Wat is WLTP?

WLTP betekent: Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure. Deze meetmethode vervangt de verouderde NEDC-meetmethode (New European Driving Cycle). Waarom? Omdat de WLTP test een realistischere weergave geeft van uitstoot van nieuwe auto’s in de praktijk. Overheden vonden dat de oude testcycli teveel afweken van de realiteit. Bijvoorbeeld de CO2-uitstoot. Maar ook geeft WLTP accurate verbruikscijfers weer van elk type auto gecombineerd met het type motor en alle opties die erop zitten. Zoals bijvoorbeeld grotere wielen, een airco of een panoramisch dak. Zo wordt alles eerlijk meegenomen in een uitgebreide test en krijgt iedereen een realistischer beeld van zijn nieuwe auto.

WLTP en extra BPM (overheidsbelasting)

WLTP meet de uitstoot van CO2 anders dan het oude systeem. De tests worden deels nog steeds in een laboratorium wordt gedaan, maar een onderdeel van de test is ook een rit buiten. De condities zijn realistischer geworden waardoor de dagelijkse praktijk beter benaderd wordt. Aangezien de CO2-uitstoot de hoogte van de BPM-belasting bepaalt, kan dit van grote invloed zijn op de uiteindelijke prijs van de auto. Zover is het nog niet, maar ook de tussenoplossing die op 1 september 2018 van kracht wordt, gaat voor veel modellen leiden tot een hogere BPM.

Wat betekent WLTP voor jou?

Een hogere CO2-uitstoot leidt tot een hogere BPM (belasting) op nieuwe auto’s. Dat betekent voor jou dat je een hogere prijs moet betalen bij de aanschaf van je nieuwe auto. Ook in de tussenfase naar de nieuwe WLTP-tests zullen veel modellen al duurder worden. Die tussenfase gaat in op 1 september 2018. Koop daarom voor 1 september 2018 een nieuwe auto. Daarmee weet je zeker dat je de huidige (veelal lagere) BPM betaalt. Doe het nu, voor het te laat is.

Om veilig in het verkeer te rijden met uw nieuwe auto is het zeer handig om een veiligheidspakket in uw auto te hebben. Via onze webshop kunt u deze producten los bestellen of een mooi pakket samenstellen. Om al onze producten te bekijken kunt u op de volgende link klikken: https://www.veiligheidstas.nl/